marți, 6 noiembrie 2012

Femeile din Arabia Saudită, obligate să-și arate fața în timpul controalelor

Autoritățile din Arabia Saudită au respins astăzi un proiect de lege conservator care le-ar fi permis femeilor să nu își descopere fața în timpul controalelor de securitate, relatează Reuters.

Potrivit proiectului, femeile ar fi putut să poarte vălul islamic în timpul controalelor, iar actele lor de  identitate nu ar mai fi conținut fotografii, ci s-ar fi bazat pe amprente.

Consiliul Shura, un organism consultativ ai cărui membri sunt numiți de regele Arabiei Saudite, a respins propunerea legislativă. Însă consiliul a acceptat ca, în cazul femeilor, controalele de securitate să fie realizate tot de către femei.

În Arabia Saudită, unde cea mai mare parte a populației aparține wahhabism-ului, o ramură conservatoare a islamului, segregarea dintre bărbați și femei în spațiile publice este foarte comună. Dacă vor să muncească, să călătorească sau să își deschidă un cont bancar, femeile sunt obligate să obțină acceptul unui bărbat (soț, tată sau tutore). De asemenea, ele nu au voie să conducă o mașină.

Totuși, regele Abdullah al Arabiei Saudite a inițiat o serie de reforme în favoarea femeilor. Astfel, în septembrie 2011, Consiliul Shura a decis să acorde femeilor dreptul de a vota la alegerile municipale. Totodată, ele vor putea candida pentru o funcție publică în cadrul consiliilor municipale.

Tot anul trecut, monarhul a anulat pedeapsa unei femei care trebuia să primească zece lovituri de bici pentru că a condus o mașină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu