sâmbătă, 1 decembrie 2012

Rezultatul expertizei internaționale: Vaccinul danez anti-TBC este sigur

Vaccinul danez utilizat în imunizarea nou-născuților români împotriva tuberculozei, este sigur, iar programul național de vaccinare va fi reluat în scurt timp, a declarat în această dimineață ministrul Sănătății, Raed Arafat, care a prezentat concluziile expertizei internaționale.

„Apariția reacțiilor adverse observate nu pune sub semnul întrebării siguranța vaccinului BCG de origine daneză”, au concluzionat experții în tuberculoză și în siguranța vaccinurilor ai Organizației Mondiale a Sănătății. „Potența mai mare a vaccinului danez” (capacitatea mai mare de a produce reacții adverse comune) sau „erorile programatice ocazionale”, sunt posibile cauze ale creșterii numărului de reacții adverse apărute la nivel național, a declarat Raed Arafat. În plus, tratamentul nestandardizat al reacțiilor adverse, dar și prezența unor cazuri în presă au dus, spune ministrul, la o atenție sporită asupra acestor reacții.

Potrivit experților, reacțiile adverse apărute după vaccinarea nou-născuților români sunt unele comune „ușoare și moderate”, iar rata raportării lor este „în limitele așteptate”. „În România reacțiile adverse au fost de la reacții locale ușoare până la moderate, în special noduli limfatici de la 1 la 4 cm mărime. Ocazional – formare de abcese cu ulcerații, care este puțin probabil să pună probleme pe termen lung și care se rezovă pe parcurs, și nicio complicație severă” (osteomielită sau reacții adverse generalizate), a subliniat Arafat. Astfel de reacții au apărut la un copil român dintr-o mie, în contextul în care nodulii măriți pot fi raportați de la 1 la 100 la 1 la 1000, a explicat ministrul de resort.

De asemenea, potrivit specialiștilor internaționali care au analizat situația de la noi, absența grupărilor de cazuri pe anumite zone ale țării denotă că nu au existat erori sistematice de tehnică de administrare, cazurile raportate fiind distribuite aproximativ egal pe plan național. „Numărul de cazuri de la Marius Nasta se explică prin faptul că unii dintre acești copii provin din alte județe”, a precizat Raed Arafat.

În aceste condiții, oficialul a anunțat că programul național de de vaccninare a nou-născuților împotirva TBC va fi reluat în scurt timp. „România are nevoie la vaccninul BCG”, a spus ministrul, care a explicat că suspendarea temporară a vaccinării a fost o măsură de precauție utilă, până la elucidarea suspiciunii ridicate în legătură cu siguranța vaccinului.

Reluarea imunizării va făcută însă doar după o „întărire” a planului de management al riscului, a monitorizării reacțiilor adverse și nu înainte de o informare corectă a părinților asupa efectelor adverse. 63% dintre copiii care au prezentat reacții secundare au primit o formă de tratament, în România, însă recomandările naționale pentru managementul acestor situații stipulează că numai cazurile severe ar trebui tratate, a declarat ministrul Sănătății.

Peste 136.000 de copii români au fost vaccinați din iunie 2011 și până acum cu primul lot ajuns în România al vaccinului danez. În această perioadă au fost semnalate 134 de

reacții adverse. Potrivit oficialilor din Sănătate, vaccinul este folosit din 1931 pentru prevenirea tuberculozei și este distribuit în toată lumea. Ce puțin 20 de țări europene îl folosesc de câteva zeci de ani și au raportat un număr fluctuant de reacții adverse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu